آرتادخت، بانوى اقتصاد ايران باستان
بهقول ایران باستان «مهربانو آرتادخت» خزانهدار كشور در دوران اردوان چهارم اشكانى بوده است. چنين گفته شده كه آرتادخت از زنان مشهور دوران باستان بوده. چراكه ساليان سال پس از اشكانيان در دوران ساسانيان هم، از او يادی در وقايع زمان اردوان چهارم اشكانى ديده میشود كه در آن دوره، خزانهدارى به نام آرتادخت، خزانهدار كشور بوده است (به استناد ماتيكان هزارداتستان) و شايد او نخستين خزانهدار زن باشد كه برگزيده شده.
او بیآنکه فشاری بر مردم بیاورد و باج و خراج را افزون نماید٬ کشور را به توانگری میرساند. مالیاتها را سامان دادن و در اداره امور مالی خطایی مرتکب نمیشود و اقتصاد امپراتوری پارتیان را رونق میبخشد. چنانچه برآمده است٬ از کارهای بزرگ او در گردآوری دارایی کشور٬ یکی جلوگیری از هزینههای بیهوده به ویژه درباریان و دیگری گرفتن باج و خراج از درآمد توانگران بوده است، در واقع نقش وزیر دارایی امروز را داشته. تصور کنید وزیری که تورم را کنترل کند، اقتصاد را سروسامان بدهد و …
ما در هیچیک گمان کردیم که چقدر جای شناخت او در این دوران خالیست. تنها دارایی ما از تصویر او نقاشی و سپس سردیسیست که از نقاشی او به جا مانده. رعایت شیوه لباس پوشیدن و استفاده از نمادهای دوره اشکانی نیز در آن نقاشی رعایت شده است. این شخصیت را برای بازآفرینی انتخاب میکنیم اما برای انتخاب بازآفرینش؟ دقت چاوش شیرانی مدیر مسئول هیچیک را لازم داریم. بعد از یک روز عکس ادیت شدهای را میفرستد که مونتاژی از الهام پاوهنژاد و سردیس آرتادخت است. انتخابی درست و دلخواه.
داناتر از اعداد
لباس. سختترین بخش هر پروژه تحقیق درباره لباس آن دوره است. لباسی که متناسب باشد، همخوانی داشته باشد و جنس و رنگ پارچه یا نوع دوختش رعایت شود. برای ما هیچیکیها که روش خودمان را پژوهشی میدانیم کار سادهای نیست. حالا لباس «آرتادخت» آماده است و ما آمادهتر. امروز لنا را نداریم. این دستیار هوش مصنوعی برای آپدیت از دسترس خارج شده. شبیه آدمیزادی که بیمار میشود. مثل رابطهای که به ترمیم نیاز دارد، مثل هر اتفاق موقت دیگری. هوش مصنوعی دارد مسیر انسانیتنمای خودش را درست جلو میرود و دستیار ما هم از این پیشرفت جا نمانده. همه چیز درست و سرجایش است. شخصیت بازآفرین امروزمان از نظر اخلاقی بیشباهت به شخصیتی که قرار است بازآفرینی کنیم؛ نیست.
او دغدغه اجتماعی دارد، همیشه داشته و خواهد داشت. هرگز ندیدهام از کنار مسئلهای که مرتبط به زنان یا نیازمندان باشد؛ ساده بگذرد. همین دقت را برای خلق شخصیتهایش هم دارد. دوست خوب، بازیگر خوبتر و انسان بینظیریست: «الهام پاوهنژاد».
الهام دخت اشکانی
الهام پاوهنژاد را زمان زیادیست میشناسم. آزادهزنیست برای خودش. از آن دست، زنها که استقلالشان را با هیچچیز عوض نمیکنند. راستش من صدایش را حتی در یک پیام کوتاه دوست دارم. جنس صدایش برای منِ رادیویی جنس شنیدنی و منحصربهفردیست. لحنش را دوست دارم. با او حرف زدن شبیه فیلم دیدن است. خندههای حساب شدهای دارد. از ته دل میخندد. دغدغه مطالعه دارد و همه اینها بخش مهمی از شخصت اوست. لباس را پوشیده. لباسی که با حساسیت انطباق رنگ و نوعش را انتخاب کردهایم. گروه لباس هیچیک متشکل از پژوهشگران و طراحانیست که ما را در تشخیص درست همراهی میکنند. لباس آنقدر به تن الهام نشسته که تصویری رویایی از او ساخته است. عکس را میبیند و بعد شروع!
بیثانیهای توقف. او باید در نقش زنی اقتصاددان و گرامی ظاهر شود که بدون وقفه مقابل دوربین تغییر نگاه میدهد. با الهام پاوهنژاد در یک روز نیمهبارانی آرتادخت را بازسازی میکنیم و به دل ایران باستان میرویم. یک سفر قیمتی و ارزشمند که به واسطه بازیگری بلدکار آسان میشود.
همه چیز درست میشود
اگر الهام یک جمله بود و او را یک جمله در نظر بگیریم. من جملهاش را میدانم چیست. «همه چیز درست میشود».
صبر، متانت و مدیریتش در حل بحران، عالیست. او با این سه ویژگی بیمهنامه حوادث دارد. میپرسم در زندگی از چه چیز پشیمان هستی؟ میگوید: اگر پشیمان باشم زندگی نکردهام. میگویم چه چیز شما را خیلی خوشحال میکند؟ جواب میدهد: آگاهی، خوشی جمعی، آرامش. میگویم الهام پاوهنژاد بیست سال پیش چه پیامی برای الهام پاوهنژاد حالا دارد؟ فکر میکند و همان لبخند همیشگی: «همه چیز درست میشود».
او خودش «همه چیز درست میشود» است. در یک روز پر تنش کنار هیچیک، لبخند زد و همراهی کرد و با بودنش همه چیز درست شد. این شما و الهام دخت اشکانی.