در این مقاله مبخواهیم چگونگی رابطه درست با رئیسمان بدانیم، اینکه چطور می توانیم یک مرئوس خوب باشیم؟بدون شک رفتار صحیح با رئیس یا مدیر عامل می تواند به موفقیت شغلی شما منجر شود.
بی پرده حرف بزنید
اگر رئیستان روشن فکر است و با او رابطه خوبی دارید، موظف هستید که با او بی پرده سخن بگویید. در هر بازخوردی باید نیت شما نیک باشد و خواست شما برای کمک به رئیستان باید جایگزین هر مسئلهای که بین شماست، شود. در صورتی که روابط بسیار خوبی دارید ، دادن یک بازخورد ناخواسته کاری بسیار نابخردانه است. همان طور که دیترت میگوید: «ارائه توصیه به مدیر برای آن که چگونه می توان رئیس بهتری بود ،دشوار است، مگر آن که چنین کاری از شما خواسته شده باشد. » حالت ایده آل این است که رئیستان نظر شما را خواسته باشد و به طور واضح از شما بخواهد که در قالب بازخورد، آن چه را به بهبود کارایی او کمک می کند، به او بگویید. ممکن است رئیس شما موضوعاتی را که سعی در بهبود آن دارد، برایتان افشا کند و از شما بخواهد به او بگویید در مورد رفتارهای خاصی که در حال کار کردن روی آن است، چه نظری دارید .
شرایط را درک کنید
قبل از آن که صحبت کنید، مطمئن شوید که رئیستان پذیرنده آن صحبت است. اگر شک دارید، سکوت اختیار کنید. اگر مطمئن نیستید که رئیستان مایل به شنیدن بازخورد است ،یا اگر موضوع مسئله حساسی است، تقریباً همیشه بهتر است که سکوت کنید. هیچ دلیلی برای به خطر انداختن روابط کاری یا شغل شما وجود ندارد، مگر آن که احساس کنید رفتار رئیستان، شرکت یا واحد شمارا در خطر قرار داده است. به جای آن، به دنبال فرصت هایی باشید که بازخوردهای ناشناس بدهید .
زمان مناسب برای صحبت کردن با رئیس
از زمان مناسب برای صحبت با مدیر یا رئیستان استفاده کنید. صحبت های خود را در روزی با او در میان بگذارید که او در حالت روحی مناسب و از لحاظ فیزیولوژیکی نیز در شرایط آرامی باشد. در یک جهان کامل، این مسئولیت بر عهده مدیران است که فضای امنی برای ارائه بازخورد ایجاد کنند. با این وجود باید دانست که این مسئله در جهان واقعی همیشه اتفاق نمیافتد. اگر رئیستان مستقیماً تقاضای بازخورد نمی کند، می توانید خودتان از او بپرسید که آیا می خواهد بازخورد بدهید یا خیر. آسان ترین راه برای انجام این کار، در رابطه با یک پروژه یا مشتری جدید است. میتوانید از عباراتی مانند این استفاده کنید: «به نظر شما این موضوع میتواند کمک کننده باشد؟ »یا «من موضوعی به ذهنم رسیده آیا می خواهید درباره چگونگی روند پیشرفت پروژه بازخورد بدهم؟» مجددا تاکید میکنیم که این سوال ها باید با حسن نیت پرسیده شود. از آن جایی که اساساً رئیس باید به کارمندان بازخورد بدهد، به هیچ عنوان نشان ندهید که قصد دادن بازخورد با انگیزه انتقام یا خشونت را دارید. نیت خود را درقصد کمک به رشد و ارتقای او نشان دهید .
به این که اگر شما رئیس بودید چه می کردید، فکر نکنید
باید بر دیدگاه های خود تمرکز کنید. وقتی رئیستان پذیرنده بازخورد است، مقاومت در برابر این وسوسه که تصور کنید اگر در موقعیت او بودید و همه اختیارات را داشتید، چه می کردید و چه کارهایی انجام می دادید، مشکل است . با این وجود، بازخورد شما باید بر آن چه میبینید یا میشنوید، متمرکز باشد، نه این که اگر خودتان رئیس بودید، چه می کردید. باز خورد را در قالب برداشت ذهنی خود شکل دهید. بهتر است از عباراتی مانند این استفاده شود:« من متوجه شدم که شما در آن جلسه مرعوب کننده به نظر می رسیدید.» با در میان گذاشتن دیدگاهتان، می توانید به رئیس خود کمک کنید تا بفهمد در نظر دیگران چگونه به نظر میرسد. این کار ممکن است برای رهبرانی که ارتباطی با سطوح پایین سازمان ندارند، بی ارزش باشد. تمرکزتان بر این مسئله باشد چگونه می توانید به پیشرفت او کمک کنید، نه این که اگر رئیس بودید، چه می کردید .
با رئیستان کل کل نکنید
وقتی رئیستان حالت تدافعی به خود میگیرد، گذشته از این که تا چه حد با دقت و هوشمندانه بازخورد خود را آماده و ارائه کرده اید، بسیار محتمل است که رئیس شما ازبازخوردی که داده اید، ناراحت شود یا حالت تدافعی به خود بگیرد. اگر از شما خواسته شده بود که بازخورد بدهید، باید مقاومت کنید و توضیح دهید که فقط کاری را انجام داده اید که از شما خواسته شده است. در جواب بازخورد منفی که از رئیس خود دریافت می کرده اید، به او بازخورد ندهید. فکر نکنید که اگر رئیستان درخواست بازخورد نمی کند، به این معنی است که نمی خواهد آن را دریافت کند. از او بپرسید که آیا می خواهد نظرتان را بداند یا خیر؟ گاهی اوقات، تغییر شکل بازخورد می تواند کمک کند. دریافت بازخورد آسان تر خواهد بود اگر آن را در قالب آن چه برای رئیستان مهم است، آماده کنید. می توانید به مواردی اشاره کنید که مثلا برخی رفتارهای خاص، رئیستان را از دست یابی به اهدافش بازمیدارد. عکس العمل او را زیر نظر بگیرید تا ببینید او میل دارد چگونه رفتاری دریافت کند و چه موضوعاتی برای او خط قرمز محسوب میشود. شاید او دوست نداشته باشد درباره شیوه ارتباطی خودش یا کاری که برای آن تحت فشار زیادی است، نظری دریافت کند. به جای آن که بعد از یک عکس العمل منفی سعی در آرام کردن او داشته باشید ، از این فرصت استفاده کنید تا با او هماهنگ کنید که برای پیشرفت، انجام چه کاری مفید تر است. فکر نکنید که از موقعیت رئیستان آگاهی کامل دارید، یا آن را کاملا درک می کنید.
با رئیس خود صادق باشید
باید روی کارهای خود تمرکز کنید و این تمرکز بر دیدگاه خود به معنای درک محدودیتهای نظرات خودتان است. به خاطر داشته باشید که شما فقط بخشی از تصویر کارایی رئیس خود را می بینید و شاید به طور کامل متوجه مسئولیت های او نباشید. زیردستان اغلب درباره واقعیات مربوط به رئیس خود اطلاع کافی ندارند. بازخوردی بدهید که آن چه را شما میبینید، منعکس کند و از حدس و گمان درباره مسائلی که او با آن مواجه است ،خودداری کنید. به یاد داشته باشید که قوانین ارائه یک بازخورد خوب در این جا هم صدق می کند. بازخورد شما باید صادقانه و پرمغز باشد. با یک بازخورد مثبت شروع کنید و بازخورد سازنده به همراه پیشنهادهایی برای بهبود بدهید. از تهمت زدن پرهیز کنید، افراد نسبت به مسائل مشخص بسیار بهتر از مسائل کلی عکس العمل نشان می دهند . بنابراین ، برای اثبات نظراتتان به جزئیات بپردازید .