سرزمین زمستانهای استخوان سوز و دورهمی شبانه، مهد رشادتهای زنان و مردان آذری و گهواره دلاور مردانی چون ستارخان و باقرخان است. آذربایجان شرقی که در ضلع شمال غربی ایران واقع شده و با استانهای اردبیل، آذربایجان غربی و زنجان همسایه است.
این خطه کوهستانی پیوندگاه دستان سخی زاگرس و البرز است و قله برافراشته سهند را بر سینه خود پرورانده است. این دیار که در دوران کهن، ماد کوچک نام داشت محصور کوههای ارسباران، سبلان، میشو، بزقوش، سهند و اربط است که غیوران آذری برای پاسداری از صلابت ایران بزرگ در دامانش جانفشانی کردهاند.
این استان با مرکزیت تبریز قطب تولید سیب و عسل بهشتی، دانههای روغنی کلزا، بادام، انگور و گندم خوشه طلایی است. فرش دستباف تبریز شناسنامه افتخار آفرین استان آذربایجان شرقی به شهرت جهانی رسیده و در جای جای جهان، مشتاقان هنر فرشبافی را مدهوش کرده است.
دیدار با استاد شهریار در مقبره الشعرا
موزه شعر و ادب استان آذربایجان شرقی در شهر تبریز آرامستان مشاهیر پرآوازه ایرانی نظیر استاد شهریار، خاقانی شروانی، عزیزخان مکری و قطران تبریزی است. در این خلسه عرفانی بیش از چهارصد ادیبی که شهره آفاق بودهاند، به خوابی ابدی فرو رفته و به لقای حق شتافتهاند. طاقهای فراخ در هم تنیده و معماری منحصربهفرد این بنا دسترنج انگشتان توانمند غلامرضا فرزانمهر است که شایسته مقام والای وارستگان خفته در این خاک است.
جنگل ارسباران فردوس مهآلود زمینی
نم باران، نوای کوهستان و مهی که چون حریری سپید، تن جنگل را به یغما برده و در روح فردوس مهآلود زمین دمیده و تصویری بیمثال آفریده به شکوه جنگل ارسباران. در ارتفاعات جنگلی، قلعهای تاریخی خودنمایی میکند که قلعه بابک نام دارد و نماد استقامت و مقاومت مردمان خطه آذربایجان شرقی است.
این پهنه رویایی سبز پرورشگاه گیاهانی است شفابخش چون آویشن، بومادران و بابونه، که بیماری را از تن رنجور آدمی میزدایند. در سرزمین مارال (گوزن بومی) آهسته گام بردارید، مبادا به ساحت این زیبای ماندگار جسارت شود.
داغی به افسونگری آلاداغ لار بر سینه تبریز
در ضلع شمال غربی ایران، همان جا که تنهاترین سلولهای وطن نبض دارد داغی بر سینه تبریز نهفته به نام کوههای آلاداغ لار. این نقاشی پرنقش و نگار از جاذبههای گردشگری استان آذربایجان شرقی مکانی دلانگیز برای یافتن سوژههای ناب عکاسی و پیادهروی در بوم نقاشی طبیعت است. در زمستان بوسه آبدار دانههای برف بر گونههای سرخ آلاداغ لار سیمایی دلفریب از این زیبای جاودانه میسازد.
سیری در بزرگترین بازار سرپوشیده جهان
بازار بزرگ تبریز مکانی برای کشف پنج هزار مغازه مختلف است، که مدال بزرگترین بازار سرپوشیده جهان را بر گردن خود آویخته و مهمترین بخشهای آن عبارتند از بازار امیر، تیمچه قیصریه، دالان میرزا و تیمچه مظفریه که راسته فروش تابلو فرش و فرش دستباف است.
کوچههای این بازار خاطرات تاریخ را در سینه خود نهان دارند و گذر از این پستوها ردی از گذشتگان را در دل عابران زنده میکند. با پرسه در هر راسته میتوان به بهایی کمتر برای عزیزان خود سوغاتیهایی نفیس همچون محصولات چرمی، آجیل و قالیچه دستباف تهیه کرد، که تاروپودش با مهر پیوند خورده است.
قلعه قیزقالاسی میراث اردشیر درازدست
بر انگشتان کوه قافلانکوه در میانه قلعهای تاریخی به جا مانده، که به اعتقاد راسخ محققان میراث پسر خشایار شاه، اردشیر درازدست است. آنچه از کاوشهای باستان شناسی برآمده نشان میدهد مالک این قلعه کهن ایزدبانو ناهید، خداوند آبادانی و حاصلخیزی است. از آن رو که قلعه دختر مکانی برای تجمع راهزنان بود به دستور شاه عباس تخریب شد و اینک خرابههایی دلخراش از شکوه آن به جای مانده است.
رخنمایی عروس کوههای ایران در گستره گیتی
عروس کوههای ایران، آتشفشان خاموش استان آذربایجان شرقی و شاهرگ رودخانههای لیلان و صافی رود مراغه در بهاران، جامهای رنگین به زیبایی لاله واژگون و ریحان به تن میکند و آماده پذیرایی از مهمانان کوهنورد میشود. در فصل زمستان سهند ملبس به جامه سپید، ماجراجویان را به اسکی بر قامت خود دعوت میکند. این طبیعت باطراوت منزلگاه پلنگ، سیاه گوش، گرگ، عقاب، شاهین و سایر مخلوقات این پهنه رنگین است.