جنگ یک تیغ دو لبه است. می‌تواند باعث پیشرفت یا عقب‌ماندگی یک ملت شود. علوم، تکنولوژی، پوشاک و وسایل روزمره در این نسبت به این اتفاق خشن و نیازهای مردم تغییر پیدا می‌کند. در طول تاریخ یونیفورم‌ها و پوشاک نظامی به دلیل کارایی بالایی که دشته‌اند وارد زندگی و کمد لباس‌‌‌های ما شده‌اند و حتی بخش بزرگی از لباس‌های ما را تشکیل داده‌اند. ارتش و پوشاک نظامی تأثیر بسیار زیادی در پوشاک مردانه دارند و پایه اصلی خیلی از پوشاک اصلی مردانه هستند. در این مقاله سعی شده تا به تعدادی از مهمترین پوشاک نظامی پرداخته شود.

طرح استتار اولین چیزی است که با فکر کردن به نظامیان به ذهن ما می‌رسد و اولین‌بار در ارتش فرانسه دیده شد. کلمه‌ camouflage از کلمه camoufler آمده است که در زبان عامیانه فرانسه به معنای پنهان شدن است. بعد از اینکه ارتش فرانسه تعدادی هنرمند را استخدام کرد تا سلاح‌ها و دوربین‌هایشان را رنگ کنند. کلمه camoبین نظامیان و مردم رایج شد.

دکتر مارتنز و رد وینگ

کفش-ارتشی

چکمه‌های ردوینگ و دکتر مارتنز در جنگ جهانی اول و بعد از جنگ جهانی دوم نقش بسیار مهم و تأثیرگذاری در مد داشتند. دکتر ارتش آلمان کلاوس مارتنز (klaus martens) در حال اسکی در آلپ از ناحیه مچ پا دچار آسیب‌دیدگی می‌شود. او از این آسیب‌دیدگی متوجه می‌شود که چکمه‌های نظامی باید راحت‌تر و بهتر از پا مراقبت کنند. در آن سوی مرزها شرکت رد وینگ تولیدکننده کفش‌ها و چکمه‌های سربازان آمریکایی بوده که بیشتر چکمه‌های ارتش آمریکا را در جنگ جهانی اول و دوم تأمین کرده است.

عینک‌های ری‌بن

با ظهور تکنولوژی‌های جدید در دهه ۳۰ و دست‌یابی خلبان‌ها و هواپیماها به ارتفاعات بالاتر، تعداد زیادی از خلبانان آمریکایی گزارش می‌دادند که نور خورشید باعث سردرد و تهوع می‌شود. در نتیجه این اتفاق به شرکت Bausch&Lamp سفارش عینک‌هایی داده شد که لنز مخصوصی داشته باشند و خلبانان بتوانند از آن استفاده کنند. فریم‌های این عینک ظاهر کلاسیک خلبانی را حفظ کرده بود. آن‌قدر این عینک‌ها خوب بود که خلبانان و سربازان نیروی هوایی به طور معمول آن را بر چشم می‌زدند. هم استایلیش و هم کارآمد. سال‌ها بعد این برند با تحقیق و آزمایش‌های زیاد لنز معروف آینه‌ای mirror و عینک‌های خود را با نام تجاری ری‌بن (Rey-Ban) با فریم‌های فلزی به بازار عرضه کردند.

لباس-ارتشی-مد

شلوار‌های خاکی

یونیفورم ارتش انگلیس در دهه‌ ۴۰ به رنگ قرمز بود که باعث شناسایی سریع و کشته شدن سربازان بود. اما در اواخر این دهه افسر و فرمانده در منطقه بنگال، هری لونزدن ایده و پوششی جدید معرفی کرد و گفت که رنگ و جنس لباس‌های نظامی قدیمی بریتانیا مناسب آب‌و‌هوای گرم و شرایط محیطی پنجاب نیستند. او به سربازان خود لباس‌های نخی داد که با گیاهی محلی به نام مَزَری شده بود. این گیاه لباس‌ را به رنگ خاکستری در می‌آورد. پوشش و رنگ لباس‌های آنان تا امروز با نام خاکی شناخته می‌شود که برگرفته از کلمه فارسی خاک است.

این مطلب ادامه دارد…

به اشتراک گذاری

تاریخ انتشار:21 مهر, 1403

دیدگاه خود را بنویسید