اگر شما هم به رنگ‌های مختلف و عکاسی علاقه‌مند هستید، پیشنهاد می‌کنم با هم سری بزنیم به «مسجد نصیرالملک» یا همان مسجد صورتی.

«مسجد نصیرالملک» یکی از زیباترین مساجد ایران در شهر شیراز است که توجه افراد زیادی را به خود جلب کرده.

از لحاظ معماری به قدری زیبا و با ظرافت ساخته شده که می‌شود آن را جزو شاهکارهای معماری و کاشی‌کاری دوره قاجار دانست. این بنا پر از کاشی‌های صورتی و کاشی‌های رنگی است که در اثر برخورد نور، زیبایی فضا را چندین‌ برابر می‌کنند.

مصالحی که در این مسجد استفاده شده عمدتاً از آجر و گچ است و در نمای داخلی و خارجی ترکیبی از سنگ، آجر و کاشی به کار رفته.

اگر جلوی دو در چوبی باشکوه مسجد بایستید و کمی سر به هوا شوید مقرنس‌کاری طاق نمای بزرگ آن تمام حواستان را می‌گیرد و زیبایی‌اش را بیشتر از بخش های دیگر به رخ‌تان می‌کشد.

معماری-مسجد-نصیرالملک

معماری با شکوه مسجد نصیرالملک

«مُقَرنَس» یا «آهوپای» یکی از عناصر تزئینی معماری ایرانی است. ترکیبی از عناصر کوچک است که با نظم خاصی روی هم قرار می‌گیرند و به تدریج از دیوارهای پایه جلو آمده، بالا می‌‎روند و به رأس سقف که شمسه نام دارد ختم می‌گردند. مقرنس نوعی تزئین حجمی و تاقچه‌بندی آذینی که در زیرگنبدها یا نیم‌گنبدهای روی ایوان‌ها و درگاه‌های ورودی، در زیر گلدسته‌های مناره‌ها، بالای محراب مساجد و دیگر ابنیه استفاده می‌شود.

مسجد صورتی به دستور علی ملاباشی ملقب به نصیرالملک ساخته شده. معماری بی‌نظیر آن کار محمد حسین معمار و میرزا رضای کاشی‌گر بوده. ساخت این بنا از سال ۱۲۵۵ تا ۱۲۶۷ خورشیدی (۱۲ سال) به طول انجامیده است.

این اثر در تاریخ ۳۰ خرداد ۱۳۵۸ ه.ش با شماره ثبت ۳۹۶ به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

مسجد دارای دو ایوان شمالی و جنوبی است که با هم قرينه نیستند. ناگفته نماند که ایوان شمالی زیبا‌تر از ایوان جنوبی است. ایوان جنوبی دارای دو گلدسته است.

ایوان شمالی دارای سه نیم طاق در سه طرف است و از سمت چهارم به صحن راه دارد، همچنین این ایوان داری ۴ غرفه است و سقف میانی آن با «مقرنس‌کاری» و «کاسه‌سازی» پنج کاسه مزین گشته‌است.

کاسه سازی (شمسه‌های متعدد) چیست؟

در سقف کاسه‌سازی شمسه‌های متعدد پدیدار می‌‎گردد که به آن رسمی شمسه زیاد هم می‌گویند.

نمای بیرونی مسجد صورتی

مساحت این مسجد ۲۸۹۰ متر مربع و زیر بنای آن ۲۲۱۶ متر مربع است.

حیاط مسجد صورتی به شکل چهارگوش که در میان آن یک حوض به طول و عرض ۴/۵ _ ۱۶/۵ متر در مقابل ایوان مسجد احداث و اطراف آن با گلدان‌های زیبایی تزئین شده.

حیاط-مسجد-نصیرالملک

البته ما گاهی آن را خالی از آب و بی‌گلدان هم مشاهده می‌کنیم.

مرمت و نگهداری این بنای باشکوه با رعایت استانداردهای بین‌المللی از سال‌ها پیش آغاز شده. مسجد دارای دو دوره تعمیرات می‌باشد. امروز هم تعمیراتی در مسجد در حال انجام شدن است هزینهٔ آن از درآمد موقوفات مسجد به وسیلهٔ ادارهٔ کل اوقاف و امور خیریه فارس هم‌اکنون نیز توسط موقوفه نصیرالملک تحت نظاره ادارهٔ بقای متبرکه و امور دینی فرهنگی ادارهٔ کل تأمین می‌شود. مرمت آثار تاریخی در بخش‌های گوناگون عبارتند: از مقاوم‌سازی پی ساختمان، ایجاد کانال دفع نم، مقاوم‌سازی و دوخت و دوز ترک‌ها، مقاوم‌سازی پوستهٔ اصلی ایوان شمالی، نوسازی‌های کانال‌های دفع آب، تعمیرات کامل بدنه داخلی.

مسجد-صورتی-در-شیراز

از این حرف‌ها که بگذریم این همان بنایی است که در عکس‌های فراوانی دیده‌اید. شاید شما هم در خاطر داشته باشید، توریست‌های نقشه به دستی را که در رنگ و نور معماری «مسجد نصیرالملک» عکس گرفته‌اند. این معماری ایده‌ی بسیاری از طراحان لباس و پارچه بوده است‌. اگر شما از آن دسته کسانی هستید که هنوز «مسجد النصیرالملک» را ندیده، پس خوش‌به‌حالتان هنوز دلیلی برای یک سفر آن چنانی دارید.

به اشتراک گذاری

تاریخ انتشار:30 مهر, 1402

دیدگاه خود را بنویسید

2 × پنج =